+381(11) 747-67-00 office@humanis.rs

Bulevar kralja Aleksandra 518 V, 11000 Beograd, Srbija

Protetičko ležište

Ležište je deo proteze koji je u dodiru sa telom. Ovaj deo pomagala verovatno je najvažniji, jer se preko njega težina tela prebacuje na protezu. Razlog zbog koga ovoliko vremena posvećujemo ovom delu je kako bismo bili sigurni da je težina raspoređena na bezbedan i udoban način i tako zaštitili ostatak i zglobove.

Trenutno postoje dva različita gledišta kada je u pitanju izrada protetskog ležišta.

Konvencionalni stil stavlja opterećenje na određene delove ostatka za koje se smatralo da su veoma tolerantni na pritisak. Vremenom specifični pritisak primenjen na ostatak može dovesti do problema sa ograničenim protokom krvi i atrofije mekog tkiva (na duže staze dovodi do gubitka mase i snage).

Druga ideja, poznatija kao hidrostatička, podrazumeva ravnomerno raspoređivanje opterećenja preko cele površine ostatka, poput plutanja u tečnosti. Po našem mišljenju, ovu metodu je teško sprovesti u praksi jer su anatomske strukture ostatka različite debljine, pa je samim tim i njihova tolerancija na pritisak različita i uopšteno govoreći, ne odgovaraju definiciji hidrostatičkog sistema.

Na osnovu iskustva, smatramo da je najudobniji i najfunkcionalniji dizajn za upotrebe ležišta, kombinacija ova dva principa. Mi u svojim ležištima raspoređujemo pritisak preko cele površine ostatka, pri čemu nivo opterećenja zavisi od toga koliko su delovi ostatka tolerantni na pritisak. Primera radi, strukture kao što su osetljiva koščana mesta, grupe nerava ili izbrazdana koža, biće manje opterećene nego neoštećeni delovi ostatka.

Glavne karakteristike ležišta koje mi izrađujemo su laganost, pouzdanost u skladu sa nivoom korisničke aktivnosti, kao i udobnost nošenja. Da bi smo postigli navedene karakteristike, kombinujemo nekoliko različitih materijala, kao što su ugljenikovo vlakno za formiranje strukture, savitljiva plastika i kompresivne kompozitne pene.

U cilju daljeg sprovođenja naše ideje o raspoređivanju opterećenja pravilno preko celog ostatka, naš predlog je upotreba protetskih lajnera. Ovi lajneri se kreću od relativno jakih, silikonskih, do mnogo makših, gel lajnera. Veći broj ovih lajnera može se koristiti sa mekim savitljivim unutrašnjim ležištem, radi bolje zaštite.